'Jy sal geniet van die land se skoonheid'

op .

Een van de talen die het meest tot de verbeelding spreken, is het Afrikaans.
Met woorden als 'bedorwe brokkie' (verwend kind), 'blokkiesraaisel' (kruiswoordraadsel), 'broekiekouse' (panty's), 'hakiesdraad' (prikkeldraad), 'kleefbroek' (legging), 'laatlammetjie' (nakomertje) en 'moltrein' (metro) ...

De taal is niet alleen melodieus, het leuke is ook dat je er vrij veel van kunt verstaan.
Al moet ik eerlijk zeggen dat ik bij een woord als 'gomtor' en 'japie' geen flauw idee had dat dit 'onbeschaafd persoon' en 'Afrikaner' betekende.
Het weer is nog steeds zomers, dus hoogste tijd voor een lekkere braai.

Kan ik er op vakantie?

op .

Caño Canoas watervalEen van de leukste reisprogramma's vind ik Reizen Waes. Tom Waes reist naar de gekste plaatsen her en der verspreid op de wereldkaart.
Het zijn plekken waar de meeste toeristen nog nooit van gehoord hebben, laat staan dat ze er ooit geweest zijn. Hij kiest landen die de doorsnee reiziger liever mijdt en daarbij heeft hij maar één vraag: kan ik er op vakantie?

De mussen vallen dood van het dak

op .

StrandDoor de hoge temperaturen van de laatste dagen met nog een aantal tropische dagen in het vooruitzicht kwam de uitdrukking 'de mussen vallen (dood) van het dak' weer naar boven. Dat zeg je als je duidelijk wilt maken dat het snikheet, bijna niet uit te houden is.

Veel Nederlandse huizen zijn niet bestand tegen de hitte, het kwik loopt binnen soms op tot 30 graden. Ook ik ben een ervaringsdeskundige tegen wil en dank, en denk niet alleen met weemoed aan zuidelijk temperament en palmbomen, maar ook aan de witgepleisterde dikke muren en luiken die daar de warmte buitenhouden waardoor je fris en uitgerust weer opstaat.

Píttig!

op .

PepersBepaalde gewoontes van mensen kunnen irritatie oproepen. Zo hebben veel mensen er wel een paar die hoog op hun irritatie-index staan. De één vindt smakken aan tafel vreselijk of iemand die met zijn vingers knakt. Tergend langzaam, één voor één.

Een ander krijgt bijna een waas voor ogen als iemand constant met een pen zit te tikken of met z’n voet op en neer aan het wiebelen is. Ik herinner me dat ik er ooit in een wachtkamer commentaar op kreeg van een zwaar geïrriteerde vrouw. ‘Stop daarmee!’ zei ze. Nu ben ik in de regel ongevoelig voor bevelen, of iemand moet er een pistool bij trekken, dus ik wiebelde gewoon – zij het iets minder relaxed – door.

Puzzel of puzel?

op .

KruiswoordPuzzel kun je op verschillende manieren uitspreken, het ene deel van de mensheid zegt 'puzzel' en het andere deel maakt er juist een lange u van en spreekt het uit als 'puzel'.

Zelf heb ik altijd een voorkeur gehad voor de korte u, net als Paulien Cornelisse die het heel geestig verwoordt in haar Puzel-column.
Onlangs las ik in Onze Taal dat de eerste versie correct was. Puzzel dus, met een u als in duf, puf, et cetera.

  • logo kinderspelletjes
  • logo kaartenshop advertentieblokje homepage
     
  • Taalvoutjes
  • Logo op Puzzelcorner