Helaas pindakaas!

op .

Pot pindakaas - 'Helaas pindakaas'Sommige uitdrukkingen heb ik al zo vaak gehoord dat ik me niet eens meer afvraag waar ze eigenlijk vandaan komen.
Wie wel graag wil weten waar bijvoorbeeld het woord ladderzat, borstplaat, slavink of pindakaas vandaan komt, kan dat allemaal lezen in het boekje 'Waar komt pindakaas vandaan?'.

Wat betekent de uitdrukking 'helaas pindakaas!', in welke context wordt die zoal gebruikt en door wie? Dankzij Google tover ik in een paar minuten wat antwoorden tevoorschijn.
Betekenis informele en schertsende uitroep van spijt.

Waar de uitdrukking oorspronkelijk vandaan komt is niet helemaal duidelijk, de een zegt dat het een leraar in Delft was die het voor het eerst hoorde van een leerling, een ander weet zeker dat het al in 1982 in een schoolkrant stond en volgens Wikipedia is het Paul de Leeuw die deze uitspraak introduceerde.

Een van de bekendste voorbeelden van een helaas pindakaas-moment komt van Louis van Gaal.
Op de persconferentie voor het duel tegen Spanje wil hij niet ingaan op vragen over individuele spelers en reageert alleen met 'dus helaas pindakaas'.

Behalve dat pindakaas smeuïg lekker is op een verse boterham was er ook ooit een echte pindakaasvloer, ontworpen door Wim T. Schippers.
Er is zelfs een pot pindakaas voor tuinvogels zag ik vanmiddag bij Blokker. ;)

 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

  • logo kinderspelletjes
  • logo kaartenshop advertentieblokje homepage
     
  • Taalvoutjes
  • Logo op Puzzelcorner